Eközben Kaposváron...

2012.12.16. 15:20

hok_vezetes_1355667144.jpg_800x533

2012. december – Magyarország

A 2010-es parlamenti választásokon 2/3-os többséget szerzett kormányzó erők reform törekvéseinek második hulláma is elérte a felsőoktatást. A felsőoktatást, amely minden nemzet jövőjének kulcsa, amely egyaránt érinti az aktuális részeseit, a leendő részeseit és végső soron a nyugdíjasokat is. Amikor 2012. január közepén – pár héttel a felsőoktatási jelentkezési határidő előtt – bejelentették, hogy a korábbinál jóval kevesebb leendő egyetemista képzését finanszírozza az állam; hogy ezen finanszírozottakkal olyan szerződést iratnak alá, amelyről mindenki tudja, csak pár százalékuk lesz képes betartani a rájuk vonatkozó részt; hogy megduplázzák, megtriplázzák a költségtérítések összegét; hogy bizonyos képzési területekről szinte teljesen kivonul az állam; nos ekkor még csak pár ember, kisebb csoportok emelték fel szavukat. Ekkor alakult meg a Hallgatói Hálózat (HaHa) – válaszul arra, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája gyakorlatilag semmit nem kommunikált, talán még nem is kommentálta a bejelentett változásokat.

Majd’ egy évvel később, az ország számos pontján összefogott a HÖOK és a HaHa, középiskolások és hallgatók, sztrájkoló oktatók és tüntető fiatalok. A kormányzat által csak „reformnak” becézett keretszám csökkentés kiverte a biztosítékot a fél országnál. Méghozzá annál a felénél, akik a jövőt jelentik az országnak: a fiataloknál. Budapesten és az ország számos kis- és nagyvárosban békés felvonulásokkal, tüntetésekkel, felszólalásokkal, nyílt levelekkel jelzik a középiskolások és egyetemisták, hogy ez nagyon nem lesz így jó. Érvek és ellenérvek csapnak össze a bolognai rendszerből adódó lehetőségekből (pl. hogy valaki 1-2 félév után abbahagyja az adott szakot, és másikba kezd, és mindezt eljátssza 12 féléven keresztül, hogy nyelvvizsga hiányában X-Y százaléka a felvetteknek soha nem kap diplomát, stb.), és amikor ezek elfogynak, jönnek a személyeskedő írások (lsd.: Magyar Nemzet, 2012. december 15-i címlap). Közben a kormányzati kommunikáció sincs a helyzet magaslatán, amíg szeretett vezérük Brüsszelben tárgyalt, megpróbálták kezelni a helyzetet, ám éppen arra sikerült rávilágítaniuk, hogy atyácskájuk nélkül nincs egy értelmes gondolatuk, ugyanazon témában képesek 2-3 nap alatt 4 féle verzióval előállni. Szegény kormányfőnk hazatérve azt látja, annyira összekuszálták szakképzett kollégái a szálakat, hogy csak a „nem lesznek keretszámok” frázissal tudja helyrehozni az elmúlt napok kaotikáját.

Hát ez van most Magyarországon: tüntetés, sztrájk, megmozdulások, felsőoktatási reform, mellébeszélések. És itt el is érkezünk Somogy megye székhelyére. Egyszer egy általam nagyra tartott oktatóm azt mondta: „nem szarunk oda, ahonnan enni kapunk”. Ezzel teljesen egyet is értek, ám ugyanakkor erősebb kötelességnek érzem kifejezni a problémákat, és rávilágítani a rossz dolgokra, különösen olyan időkben, amikor sokan ezt nem merik megtenni. A fentebb leírt állapotok Magyarország nagy részére vonatkoznak, ám a Dél-Dunántúl második legnagyobb felsőfokú intézményére nem. A Kaposvári Egyetem EHÖK elnöke így nyilatkozott: „Egyetértünk a HÖOK által megfogalmazott elvekkel, de nem veszünk részt a fővárosi demonstráción és helyben sem tervezünk tüntetést. Kolber Kitti részben a vizsgaidőszak közelségével, részben egyéb, nem részletezett okokkal magyarázta a kaposvári hallgatói önkormányzat passzivitását. Kérdésünkre, az EHÖK maga döntött így, vagy végzett valamiféle felmérést az egyetemi hallgatók között, Kolber Kitti elnökségi döntésről beszélt.” Ezt a helyi hírportál (sonline.hu) adta közre, majd a hvg.hu is átvette, így az egész ország felháborodva korholta, és követelte az EHÖK elnök távozását. Erről persze ő mit sem tudott, hiszen ha olvasta volna a hozzászólásokat, kommenteket, vagy akár az erre reagáló egyéb szervezetek nyilatkozatait, már régen lemondott volna. Itt elsősorban a szakmai kritikát tartalmazó hozzászólásokra gondolok, hiszen nem gondolom, hogy bármi köze lenne a passzivitásnak ahhoz, hogy az EHÖK elnöke bárminemű rokoni kapcsolatban állna egy Somogyban közismert baloldali politikussal, vagy akár, hogy valamelyik kari HÖK vezető Fidelitas-tag. De mégis, ha így van, mi állhat a teljes(nek tűnő) passzivitás mögött? Vizsgáljuk meg a fenti nyilatkozatot: egyetértenek. Ez jó. Nem terveznek semmit. Ez nem jó. Indoklás van. Ez jó. Tartalma is van. Ami nagyon nem jó. Na akkor kezdjük…

Az hogy a vizsgaidőszak közelségére hivatkozik elég szűk látókörűségre vall. Hogy miért? Először is: ha T. elnök nem tudná, minden tárgyból az adott félévben min. 3 vizsgaidőpontot kell meghirdetni. 2. senkinek nincs megtiltva, hogy egész félévben tanuljon, hogy ne az utolsó pár napra maradjon minden. 3. kimondva, kimondatlanul az oktatók és az egyetem vezetőinek is az az érdeke, hogy a keretszámokat ne csökkentsék ilyen drasztikusan, hiszen így ők mindannyian rövid időn belül az utcára kerülnek – ergo szinte biztos, hogy partnerek lettek volna pár vizsga elhalasztásában, 4. ha ennyire közelinek érzi az EHÖK és a hallgatók is a vizsgaidőszakot, hogy lehet, hogy éppen az országos tüntetés napjára szervezett záróbuli láthatólag teltházas rendezvény volt, és természetesen majd’ minden kari HÖK elnök is jól szórakozott (forrás: estevan.hu).

Jöhet a következő: egyéb, nem részletezett okok. Hmm… hát azt hiszem a két sorral feljebbi leírás már választ is ad erre. Persze az is lehetséges, hogy a T. elnök tisztában van a január 1-én hatályba lépett felsőoktatási törvény azon passzusával, hogy a hallgatói önkormányzat csak abban az esetben élhet jogaival, ha tisztviselőit a törvényben előírt módon választja meg. Ami sajnos Kaposváron mind a mai napig nem történt meg, sőt még ezirányú törekvés sem indult el – mondjuk egy SZMSZ módosítási javaslat a közgyűlés, majd a Szenátus felé. Továbbmenve ezen az úton, felmerül a kérdés, hogyan végezték idáig a munkájukat és hogyan kaptak ezért bármiféle juttatást (közéleti v. kiemelt ösztöndíj formában), milyen alapon képviselték a hallgatókat, milyen jogalapon szerveztek akármilyen rendezvényt, hogyan döntöttek szociális és tanulmányi ösztöndíj-kérdésekben? Természetesen biztos vagyok abban, hogy a törvény biztosít átmeneti lehetőségeket, és kibúvókat, amiket én sajnos nem találtam meg. De biztosan léteznek, hiszen amúgy nem működhetne a rendszer egyáltalán Kaposváron.

Hoppá… (gangnam style) Van itt még egy olyan megfogalmazás, hogy volt-e felmérés, vagy saját döntés született, elnökségi döntés volt a válasz. (Ez ugye újfent megerősíti azon feltevésem, hogy az Ftv. lehetőséget ad még pár évig a korábbi jogszabály alapján való működésre). Mivel én is voltam elnökségi tag még nagyon régen, vannak sejtéseim, hogyan is működik a rendszer. Történik valami, ami azonnal beavatkozást igényel. Ilyenkor jogosult az elnök rendkívüli elnökségit összehívni. Természetesen ugyanúgy meghatározva a napirendi pontokat, ezt szépen hivatalos meghívóban – legalább e-mailben – kiküldeni az esetleges írásos dokumentumokkal együtt. Nos, a KE EHÖK így működik, azzal az eltéréssel, hogy a nyilatkozat december 11-én jelent meg, az erre vonatkozó elnökségi ülés pedig 13-án volt. Gondolom időutazás történt, esetleg az újságíró dátumozta félre írását, mert azt nem merném feltételezni, hogy az EHÖK elnöke újságírói kérdésre egy olyan elnökségi döntésre hivatkozzon, ami nem is létezik! És ha már elnökségi döntés született, ugyan miért fordult a Művészeti Kar Hallgatói Önkormányzata a nyilvánossághoz, melyben a művészeti képzésben résztvevőkhöz fordul? Az EHÖK elnökség nem érezte szükségességét és fontosságát, hogy melléjük álljon? Ezzel mutat példát összefogásból és egységre való törekvésből?

Összegzésként azt kell mondjam, Kaposváron az EHÖK nincs a helyzet magaslatán, sőt, nincs sehol. Az elmúlt bő fél évben 3 fontos és mindent megelőző feladata lett volna: 1. az SZMSZ felsőoktatási törvényhez igazítása, majd hatályba léptetése; 2. az ebből fakadó közvetlen választás megszervezése és lebonyolítása; illetve 3. a felsőoktatási „reformok” jelentésének és jelentőségének kommunikálása a hallgatók felé, az igényeik felmérése, és az esetleges nemtetszés kifejezésének megteremtése. Ezek közül semmit nem sikerült megvalósítani…

 

Eközben Kaposváron: 4o C, szitáló köd, a távolsági buszok késés nélkül közlekednek!

A bejegyzés trackback címe:

https://czogy.blog.hu/api/trackback/id/tr654968232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása